Digitál (takmer) zabil fotografiu

Podľa štatistík sa zhruba od roku 2005 presunuli naše spomienky do digitálneho priestoru. Práve v tom čase sa začal boom smartfónov a digitálne fotoaparáty pomaly odchádzali z mainstreamu, kde ich nemilosrdne nahradili práve mobilné telefóny s premysleným systémom ich uchovávania, či zdieľana na online platformách a sociálnych sieťach.

Tlačenej fotke začal zvoniť umieračik. Je rok 2021 a väčšina z nás, keď chce urobiť kamarátom k narodeninám koláž, doma ešte „vyhrabe“ fotky z čias, kedy sa hromadne tlačili. Tie z mobilov, USB kľúčov, prepisovacích CD a DVD nosičov, sú však nenávratne preč, lebo ak aj náhodou nezapadli prachom, nemáme ich na čom prehrať. Technológie idú dopredu a my sme zvyknutí tento výrok sprevádzať nadšeným prikyvovaním, pritom však existuje množstvo situácií, kedy vďaka rýchlemu vývoju o mnoho vecí prichádzame.

Návrat ku klasike
Pamiatka zhmotnená na fotografii je jednou z obetí tejto doby. To však nemusí platiť, pretože trend tlačených fotiek sa vracia vo veľkej paráde a my si trúfneme povedať, že to nie je ďalšia módna vlna, ktorá ustane. Naopak, je to návrat k časom overenej klasike. K fotoalbumom s fotkami predsa len nikdy nepristupujeme, ako k digitálnym nosičom. Fotky sú poklad, rituál, zážitok. To nám žiadna nová IOS ani Android vychytávka nedokáže nahradiť. A my to už dnes vieme. Navždy nám totiž bude chýbať v kartotéke spomienok obdobie, kedy sa fotky kompletne presunuli do digitálu.

Čo len potvrdzuje tvrdenie, že žiaden extrém nie je ideálny a rozumný balans je niekde v strede. Vďaka moderným technológiám nemusíme vyvolávať celý film a vyhadzovať nepoužité zábery. Tlačiť si môžeme naozaj len tie fotky, ktoré sú vydarené, prípadne šikovne zretušované. Pretože aj úprava fotiek je dnes mainstreamová záležitosť, ktorú zvláda s prehľadom aj malé dieťa.

Výdobytky modernej doby stále dokážu slúžiť, pokiaľ sa nimi nenecháme kompletne pohltiť, ako sme to urobili v období po roku 2005. Minimálne v súvislosti s fotografiami. FOTOMAT vracia slávu tlačeným fotkám v šate tej najmodernejšej technológie, vďaka ktorej je vám tlač kvalitných fotiek dostupnejšia, než kedykoľvek predtým. Je vám totiž vždy po ruke!

Prečítajte si viac

Vytlač si najviac fotiek a my ťa odmeníme!

Vytlač si najviac fotiek a my ťa odmeníme!

Chceš mať neustály prísun Fotocoinov na tlač fotiek z mobilu? Stačí si denne tlačiť fotky vo FOTOMATE a my tvoju aktivitu odmeníme a vrátime ti Fotocoiny! Spúšťame súťaž o Fotocoiny! Odmeníme TOP 10 z vás, ktorí si denne vytlačíte najviac fotiek. Výhercov budeme...

Vytlač si fotky už v 30. Fresh Corneroch na celom území Slovenska

Vytlač si fotky už v 30. Fresh Corneroch na celom území Slovenska

V spolupráci so Slovnaftom sme umiestnili už 30 samoobslužných FOTOMATOV na vybrané ČS do Fresh Cornerov na nových diaľničných úsekoch, v mestách aj výpadovkách. Vieš sa k nim dostať počas dňa aj večera. Kým čakáš na svoju kávičku z pumpy, alebo na platenie pri kase,...

Megaúspech FOTOMATU na Pohoda festivale 2022

Megaúspech FOTOMATU na Pohoda festivale 2022

… a hneď prvý deň! Vedeli sme, že ste fanúšikmi papierovej fotky! V stánku FOTOMAT nájdete až tri naše mašinky na tlač fotiek, najfotogenickejšie hostesky, ale aj rekvizity a nekonečný fotopapier. Áno, nekonečný, splníme každé fotoprianie. Nikto domov neodíte bez...